Cascara Kostarika 150g | Fair & Bio pražírna
Související produkty
Detailní popis produktu
Tak trochu káva, tak trochu čaj. Cascara jsou sice slupky kávových třešní, svou ovocnou chutí připomínají spíše čaj. Chutnají skvěle, ať už si z nich připravíte horký nápoj na zahřátí, osvěžující limonádu nebo koktejl s kapkou něčeho ostřejšího. Jen pozor, její chuť je návyková.
Co je cascara?
Cascara je vlastně vedlejším produktem při zpracování kávy. Ve španělštině znamená cáscara „slupka, skořápka nebo lusk“ – a tím také je. Slupkou kávových třešní, která se během zpracování odstraňuje. Nápoj z těchto slupek si lidé dopřávali dávno předtím, než objevili kouzlo pražených zrn.
Cascara se pyšní vysokým obsahem minerálů, vitamínů a antioxidantů, navíc působí protizánětlivě, posiluje imunitní systém a chrání proti depresím. Díky svým benefitům se zařadila mezi superpotraviny. Na rozdíl od kávy v sobě nemá tolik kofeinu. Proto nečekejte známé kofeinové nakopnutí, ale spíše jemné povzbuzení.
O ZNAČCE
Fair & Bio pražírna je sociální podnik a první družstevní pražírna v ČR. Praží kávu s certifikací Fairtrade a zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost. Více o značce
JAK SI NÁPOJ NEJLÉPE VYCHUTNAT
Na 1 litr nápoje použijte 50 g cascary. Zalijte ji vodou o teplotě zhruba 93 ℃ a nechte louhovat klidně 10 minut – záleží na tom, po jak intenzivní chuti toužíte. My jsme si moc oblíbili tenhle rychlý cascarový sirup, co voní po koření a citronech.
Cascara sice pochází z kávovníku, s kávovou chutí toho má ale společného pramálo. Její svěží chuť je spíše ovocná. Někomu připomíná čaj rooibos, někdo v ní cítí šípek či ibišek, jiný z ní cítí mango nebo třešni.
PĚSTITELÉ A PŮVOD
Naše cascara pochází z kostarické haciendy Sonora ležící na úpatí sopky Poas. Rodina Guardia se zde pěstování kávy věnuje již padesát let, využívají přitom 100 % obnovitelné energie. Kávovníky zde rostou na 45 hektarech půdy. Stromy nedotčené džungle poskytují kávovníkům příjemný stín a zároveň je vyživují padajícím listím. Zbytek zaujímá divoká vegetace a cukrová třtina, která se zda pěstuje už 150 let.
Kávové třešně se zde na farmě sbírají ručně, po sklizni jsou omyty a sušeny vcelku, přičemž se často otáčejí. Po usušení se dva měsíce skladují, pak jsou umlety. Sušené slupky se pečlivě vytřídí a vzniká z nich cascara.
Skladování: Skladujte na tmavém a suchém místě.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva | Fair & Bio pražírna |
---|---|
Záruka: | min. 8 měsíců |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Fair & Bio pražírna je sociální podnik a první družstevní pražírna v ČR. Praží kávu s certifikací Fairtrade a zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost.
Férová káva jedna radost
Pražíme naši kávu ve středočeském Kostelci nad Labem: pro kavárny, firemní anebo domácí spotřebu. Je ručně balená osobami se zdravotním znevýhodněním, které práce naplňuje. A nám tak dělá radost nejen kvalitní férová káva, ale i samotné prostředí pražírny, kde s námi od jejího vzniku v roce 2013 spolupracují lidé s mentálním a fyzickým handicapem. Fair & Bio družstvo, pod kterým pražírna funguje, bylo založeno v roce 2011.
Spolupráce napříč kontinenty
Družstevnictvím také navazujeme na častou formu podnikání v oblasti fair trade – většina pěstitelů v zemích globálního Jihu zapojených do spravedlivého obchodu je právě organizovaná v kooperativách. Svépomocná ekonomická struktura, jako je např. družstvo, významně přispívá k udržitelnému rozvoji. A aby se kruh dodavatelského řetězce udržitelné kávy uzavřel, čas od času máme v pražírně možnost hostit i zástupce pěstitelských družstev z Latinské Ameriky a Afriky.
Příběh naší kávy
Podporujeme spravedlivé nastavení obchodu a důstojnou práci, proto mají všechna Fair & Bio zrnka certifikaci Fairtrade. Záleží nám na naší planetě, proto je drtivá většina našich káv pěstována ekologicky. Ukazujeme cestu od pěstitelů ke spotřebitelům jako transparentní a nejkratší možnou. Jde nám o naši společnost, proto jsme se zapojili do sociálního podnikání a dáváme šanci lidem, kteří ji zpravidla nedostávají.
Mluvme spolu a síťujme se (bez hranic)
Podílíme se na akcích pro veřejnost, kde propagujeme trvalou udržitelnost našeho žití. Mohli jste nás potkat na Férových trzích na Praze 8, slavnostech Férová Letná, Fórech potravinové suverenity, konferencích Jiná ekonomika je možná, Důstojná práce vytváří lepší svět anebo Podnikáme jinak.
Jsme členem Slušné firmy, Asociace společenské odpovědnosti, Svazu českých a moravských výrobních družstev a Evropské sítě sociální solidární ekonomiky RIPESS EU. Vyjíždíme do ciziny, kde se setkáváme s podobně orientovanými lidmi a organizacemi, účastníme se každoročních evropských kongresů sociální solidární ekonomiky. Zejména usilujeme o spolupráci napříč zeměmi Středovýchodní Evropy.
Naši znevýhodnění pracovníci
75 % našich zaměstnanců jsou osoby se zdravotním znevýhodněním a vyprávějí nám neuvěřitelné životní příběhy. Práce v naší pražírně pro ně znamená hned několik benefitů najednou: finanční příjem, smysluplnou seberealizaci, mezilidské kontakty, zlepšení vlastních dovedností a vzdělávání. Absolvujeme společné workshopy a exkurze do podobně orientovaných podniků.